Makiełki (makówki)

Polska regionalna potrawa bożonarodzeniowa, wywodząca się z Wielkopolski. Popularna także w kuchni śląskiej.

To danie z maku i bakalii, przyrządzanych z dodatkiem lekkiego pieczywa lub klusek, niekiedy makaronu. Makową masę przygotowuje się na bazie m.in. masła, miodu lub cukru, migdałów, orzechów, rodzynek, skórki pomarańczowej, suszonych fig i moreli, kawałków owoców (pomarańczy lub cytryny), czasami także z dodatkiem rumu i wiórek kokosowych.
Kawałki pieczywa lub klusek przekłada się warstwami masy makowej, niekiedy zalewając dodatkowo schłodzonym mlekiem. Po odstawieniu na jakiś czas, potrawę serwuje się na zimno. 

Fot. Dobromila, Wikimedia Commons, CC BY-SA 3.0

< sierpień 2012 >
Pn Wt Śr Cz Pi Sb Nd
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2