Wareniki

Popularne w kuchni rosyjskiej i ukraińskiej pierożki z nadzieniem mięsnym, twarogowym lub kapuścianym, o kształcie półksiężyców.

Ciasto na wareniki przygotowuje się na zakwasie i wyrabia z mąki pszennej, wody, soli i jajka. Nadzienie pierożka można przyrządzić na słono (np. z tłuczonych ziemniaków, kiszonej kapusty, sera) lub słodko (z owocami, np. jagodami). 
Po ugotowaniu wareniki tradycyjnie serwuje się z roztopionym masłem i osobno podaną śmietaną. W wersji słodkiej mogą być podawane np. z dżemem lub miodem. 

< sierpień 2012 >
Pn Wt Śr Cz Pi Sb Nd
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2