Śledź po kaszubsku

Regionalna potrawa kuchni kaszubskiej, podawana zwyczajowo w wieczór wigilijny. To zawijane śledzie w octowej marynacie, układane warstwami z cebulą i sosem na bazie koncentratu pomidorowego oraz pikantnego ketchupu.

Śledź po kaszubsku jest staropolską potrawą postną, jedzoną na Kaszubach w Wigilię. Istnieją różne warianty przepisu: słodkawy posmak dania często wzmacnia się poprzez dodanie rodzynek lub suszonych śliwek. Zalewę przygotowuje się na bazie zagotowanego octu winnego z wodą, cukrem, cebulą i przyprawami (m.in. liściem laurowym i majerankiem). 

Fot. http://www.garnek.pl 

< sierpień 2012 >
Pn Wt Śr Cz Pi Sb Nd
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2