Roscón de reyes

Hiszpańska i latynoamerykańska wersja Ciasta Trzech Króli, z zapiekaną wewnątrz figurką Dzieciątka Jezus bądź innym drobiazgiem.

Ciasto tradycyjnie wypieka się w formie obręczy i zdobi „na kolorowo” suszonymi i kandyzowanymi owocami. Roscón de reyes tradycyjnie spożywa się 6 stycznia, w czasie obchodów Święta Trzech Króli (hiszp. „Dia de Reyes”). Zgodnie z przesądem, ten, kto znajdzie zapieczoną w cieście figurkę, musi zanieść ją do najbliższego  kościoła w Dzień Matki Boskiej Gromnicznej (2 lutego).

Fot. Tamorlan, Wikimedia Commons, CC BY 3.0

< sierpień 2012 >
Pn Wt Śr Cz Pi Sb Nd
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2