Tradycyjny świąteczny przysmak Brytyjczyków, przyrządzany z gotowanych na parze 13 składników. Ciężki i wilgotny, polewany brandy lub rumem. Niekiedy dla efektu także podpalany.
Zgodnie z tradycją, pudding przygotowuje się już pod koniec września, w specjalnej kamiennej misie. Bazą ciasta jest 13 składników, m.in. mąka, masło, jajka i łój zwierzęcy (!), wymieszane ze standardowymi korzennymi dodatkami, rodzynkami i alkoholem (obowiązkowy rum). Liczba 13 ma symbolizować Chrystusa i 12 apostołów.
Wszystkie składniki miesza się drewnianą łyżką (obowiązkowo przez każdego członka rodziny, zgodnie z ruchem wskazówek zegara), następnie zawija w ściereczkę i gotuje na parze, po czym odkłada do misy i odstawia w chłodne miejsce. Proceder z mieszaniem należy powtórzyć jeszcze kilkukrotnie, w odpowiednich odstępach czasu. Bezpośrednio przed podaniem należy dodatkowo ponownie ugotować masę na parze.
Fot. Matt Riggott, Wikimedia Commons, CC BY-SA 2.0