Melomakarona

Bożonarodzeniowy przysmak grecki: okrągłe lub podłużna ciasteczka, wypiekane z mąki, oliwy i miodu.

Do masy dodaje się także cukier, skórkę lub sok pomarańczowy i odrobinę alkoholu (np. koniaku). Po upieczeniu melomakarona macza się w gorącym słodkim syropie, przyrządzanym z cukru, wody, miodu i skórki pomarańczowej. Gotowe ciastka posypuje się siekanymi orzechami. Wraz z kourabiedes, miodowe melomakarona stanowią tradycyjne bożonarodzeniowe wypieki. Oba rodzaje ciastek podaje się także w okresie świąt wielkanocnych.

Fot. Multichill, Wikimedia Commons, CC BY-SA 3.0

< sierpień 2012 >
Pn Wt Śr Cz Pi Sb Nd
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2