Greckie maślane ciastka, lekko kruche i gęsto posypane cukrem pudrem. Wypiekane tradycyjnie w okresie Bożego Narodzenia lub Wielkanocy.
Można je formować w różnorodne kształty (okrągłe, w postaci księżyca czy gwiazdek), ale najczęściej jest to wzór litery „s”. Zgodnie z tradycją kourabiedes są nasączane wodą różaną lub innymi środami aromatyzującymi. Pomaga to w zlepieniu ciastek jednolitą warstwą cukru pudru. Do kourabiedes dodaje się często także prażone migdały, a obowiązkowo – odrobinę alkoholu, np. Metaxy czy ouzo.
O smaku ciastek decyduje przede wszystkim jakość użytego masła. Zgodnie z tradycją, Grecy wybierają lokalne odmiany – na bazie mleka koziego lub owczego.
W niektórych regionach Grecji kourabiedes dekoruje się pojedynczym listkiem wybranej przyprawy – np. goździka – która ma symbolizować jeden z darów, ofiarowanych Dzieciątku Jezus przez Trzech Króli.
Fot. Jastrow, Wikimedia Commons, CC BY 2.5