Bûche de noël

To tradycyjny bożonarodzeniowy deser francuski, przyrządzany z ciasta biszkoptowego. Na wierzchu smarowany czekoladową masą z masła lub śmietany, a następnie zawinięty w roladę.

W dosłownym tłumaczeniu oznacza „bożonarodzeniowe polano”. Nazwa wiąże się z utrwalonym w tradycji Francuzów podaniem, zgodnie z którym w wieczór świąteczny gospodarz domu podpalał w kominku uprzednio poświęcone polano drewna. Dlatego wierzch bûche de noël pokrywa się czekoladową masą, której brunatny kolor ma imitować wygląd drewnianej kory. Roladę przyozdabia się następnie figurkami świątecznymi, suszonymi owocami, listkami z cukru lub bezowymi grzybkami. 
Alternatywne wersje bûche de noël przygotowywane są z dodatkiem kremu waniliowego, orzechowego czy kawowego. 

Fot. Megan Chromik, Wikimedia Commons, CC BY-SA 2.0

< sierpień 2012 >
Pn Wt Śr Cz Pi Sb Nd
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2