Vánočka

Tradycyjny słodki chleb drożdżowy, spożywany w Czechach i na Słowacji w okresie bożonarodzeniowym.

Vánočka przypomina nieco francuską brioszkę lub polską chałkę. Ma postać plecionki, utworzonej z dziewięciu nałożonych na siebie pasków ciasta. Vánočka przygotowywana jest ono na bazie mąki, masła, jajek i drożdży, a do masy wsypuje rozmaite dodatki: skórkę cytrynową, gałkę muszkatołową, rodzynki czy migdały. 
Nazwa – czeskie „Vánoce” – oznacza dosłownie: Boże Narodzenie. Ciasto jest znane także pod regionalnymi określeniami, takimi jak: pletánka, štrucla, žemle, pletenice, štědrovnice, cepík, štědrovečernice. Z kolei na Słowacji nazywa się go: viánočka.

Fot. Ludek, Wikimedia Commons, CC BY-SA 3.0

< sierpień 2012 >
Pn Wt Śr Cz Pi Sb Nd
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2