Mavrud

Czerwone wino wytrawne, pochodzące z bułgarskiej Tracji i z północnej Grecji.

Wino wyróżnia się rubinową barwą i bukietem gronowym, z wyczuwalną nutą owoców leśnych. Według legendy nazwa wina ma pochodzić od imienia młodego człowieka, który w czasach chana Kruma pokonał zagrażającego miejscowej ludności lwa, zbiegłego z klatki. Matka Mawruda przyznała się wobec chana, że źródło odwagi jej syna stanowi wino z krzewu, który uprawiał. Krum polecił, aby ten szczep zasadzić w jego winnicy.
Najbardziej znane odmiany Mawruda pochodzą z winnic w Asenowgradzie i Peruszticy, mniejszej ilości wina dostarczają winnice w Pazardżiku, Starej Zagorze i w Czirpanie.


Fot. Wikimedia Commons, Guus Bosman, CC BY-SA 3.0

< sierpień 2012 >
Pn Wt Śr Cz Pi Sb Nd
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2