Tradycyjny duński deser: gorące kulki z ciasta naleśnikowego, jedzone zazwyczaj z dżemem i cukrem pudrem, często podawane ze skandynawskim grzańcem – glöggiem.
Wypiekane tradycyjnie w okresie Bożego Narodzenia, w specjalnym żeliwnym naczyniu z półkolistymi wgłębieniami. Ciasto na æbleskiver przygotowuje się z mąki pszennej wymieszanej z maślanką, mlekiem lub śmietaną. Do masy dodaje się jajka, cukier, szczyptę soli, skórkę cytryny i aromatyczne przyprawy – np. kardamon.
Dawniej æbleskiver wypełniano kawałkami jabłek lub masą jabłkową – stąd nazwa (w dosłownym tłumaczeniu: „plastry jabłek”). Współcześnie zrezygnowano z tego składnika, a kulki zwyczajowo spożywa się na gorąco, z dodatkiem dżemu i posypane cukrem pudrem.
Angielski: aebleskiver / ebleskiver