Æbleskiver

Tradycyjny duński deser: gorące kulki z ciasta naleśnikowego, jedzone zazwyczaj z dżemem i cukrem pudrem, często podawane ze skandynawskim grzańcem – glöggiem.

Wypiekane tradycyjnie w okresie Bożego Narodzenia, w specjalnym żeliwnym naczyniu z półkolistymi wgłębieniami. Ciasto na æbleskiver przygotowuje się z mąki pszennej wymieszanej z maślanką, mlekiem lub śmietaną. Do masy dodaje się jajka, cukier, szczyptę soli, skórkę cytryny i aromatyczne przyprawy – np. kardamon. 
Dawniej æbleskiver wypełniano kawałkami jabłek lub masą jabłkową – stąd nazwa (w dosłownym tłumaczeniu: „plastry jabłek”). Współcześnie zrezygnowano z tego składnika, a kulki zwyczajowo spożywa się na gorąco, z dodatkiem dżemu i posypane cukrem pudrem. 

Angielski: aebleskiver / ebleskiver

< sierpień 2012 >
Pn Wt Śr Cz Pi Sb Nd
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2