Lussekatter

Szwedzkie bułeczki szafranowe, tradycyjnie spożywane w okresie Adwentu. Popularne także w innych krajach skandynawskich: Finlandii, Danii i Norwegii.

Lussekatter wypiekane są z ciasta drożdżowego, doprawionego szafranem i cynamonem, względnie: gałką muszkatołową. Formowane zazwyczaj na kształt litery „S” i ozdabiane porzeczkami lub rodzynkami. To tradycyjny szwedzki wypiek, przyrządzany zwyczajowo z okazji dnia św. Łucji (13 grudnia). 

Angielski: Saffron bun
Fot. Tomhe, Wikimedia Commons, CC BY 2.0

< sierpień 2012 >
Pn Wt Śr Cz Pi Sb Nd
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2