Glühwein

Korzenne grzane wino, rozpowszechnione w krajach niemieckojęzycznych i Holandii, znane także we francuskiej Alzacji.

To popularny napój zimowy, pity zwłaszcza w okresie świątecznym i sprzedawany podczas bożonarodzeniowych jarmarków m.in. w Niemczech, Austrii i Szwajcarii.
W Niemczech glühwein przyrządza się przeważnie z czerwonego wina wytrawnego (w wybranych landach także z różnego rodzaju win owocowych), a w Austrii i Południowym Tyrolu – z białego. Zawartość alkoholu w grzańcu oscyluje w granicach 10%, zgodnie z krajowymi przepisami nie może spaść poniżej 7%. Przyrządzając napój, nie wolno doprowadzać go do wrzenia – optymalna temperatura wina powinna wynosić ok. 80 stopni.
Podstawowe przyprawy nadające glühwein korzenny aromat to: cynamon, goździki, skórka cytrynowa, kardamon, pieprz, imbir, gałka muszkatołowa, laska wanilii i anyż. Do grzanego wina często dodaje się kawałki owoców – przede wszystkim pomarańczy i cytryny – a także rum, brandy lub różnego typu likiery (np. Amaretto). Jednak zgodnie z tradycyjną recepturą, prawdziwy glühwein poza winem nie powinien zawierać innych wysokoprocentowych dodatków. 

< sierpień 2012 >
Pn Wt Śr Cz Pi Sb Nd
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2