Tofu

Chiński twarożek sojowy, otrzymywany w procesie koagulacji mleka sojowego. Jadany chętnie również w Japonii, Korei, Tajlandii i w Wietnamie.

Tofu jest wykorzystywane powszechnie w potrawach orientalnych i w kuchni europejskiej oraz jako składnik dań mięsnych i wegetariańskich. Twarożek ten, podaje się na wiele sposobów, np: pokrojone w kostki i gotowane na ostro z mielonym mięsem (kuchnia syczuańska). W Pekinie jada się je na zimno z czosnkiem albo w formie długich, twardych paseczków.


Fot. DryPot, Wikimedia Commons, CC BY-SA 3.0

< sierpień 2012 >
Pn Wt Śr Cz Pi Sb Nd
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2