Sake

Japoński napój alkoholowy produkowany z ryżu. Zawiera od czternastu do dwudziestu procent alkoholu.

 Japończycy używają słowa nihonshu („alkohol japoński”). Nie jest to wódka, a napój alkoholowy, produkowany podobnie jak piwo -  z wykorzystaniem drożdży. Możemy podawać go na różne sposoby: na ciepło – zimą lub schłodzony – latem. Podaje się ją w tokkuri, swego rodzaju dzbanuszku bez ucha, z którego przelewa się ją potem do niewielkiej, wąskiej czarki. Ponadto sake, podawana jest do niektórych potraw kuchni japońskiej, by wzbogacić ich smak.


Fot.: Wikimedia Commons


< sierpień 2012 >
Pn Wt Śr Cz Pi Sb Nd
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2