Huesos de Santo

Hiszpańskie ciastka z pasty marcepanowej, podłużne, o cylindrycznym kształcie, wypełnione masą na bazie żółtka.

Tradycyjne nadzienie przygotowuje się z syropu z żółtek oraz cukru, następnie przyobleka warstwą masy marcepanowej i dekoruje cukrem pudrem, sokiem z cytryny lub różnymi barwnikami. Coraz częściej spotyka się zróżnicowane wersje deseru, faszerowane np. dżemem, czekoladą, masą pralinkową lub jogurtem. Huesos de Santo mają zwykle 5-6 cm długości. Ze względu na ręczny proces produkcji, są dość drogie.
To typowo kastylijski przysmak, jednak rozpowszechniony na terenie całej Hiszpanii. Huesos de Santo sprzedawane są zwyczajowo na przełomie października i listopada, z okazji Wszystkich Świętych. Nazwa deseru nawiązuje do walcowatego kształtu ciastek – w dosłownym tłumaczeniu oznacza „kości świętego”.

Angielski: Saint's Bones
Fot. Tamorlan, Wikimedia Commons, CC BY-SA 3.0

< sierpień 2012 >
Pn Wt Śr Cz Pi Sb Nd
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2