Hiszpańskie ciastka z pasty marcepanowej, podłużne, o cylindrycznym kształcie, wypełnione masą na bazie żółtka.
Tradycyjne nadzienie przygotowuje się z syropu z żółtek oraz cukru, następnie przyobleka warstwą masy marcepanowej i dekoruje cukrem pudrem, sokiem z cytryny lub różnymi barwnikami. Coraz częściej spotyka się zróżnicowane wersje deseru, faszerowane np. dżemem, czekoladą, masą pralinkową lub jogurtem. Huesos de Santo mają zwykle 5-6 cm długości. Ze względu na ręczny proces produkcji, są dość drogie.
To typowo kastylijski przysmak, jednak rozpowszechniony na terenie całej Hiszpanii. Huesos de Santo sprzedawane są zwyczajowo na przełomie października i listopada, z okazji Wszystkich Świętych. Nazwa deseru nawiązuje do walcowatego kształtu ciastek – w dosłownym tłumaczeniu oznacza „kości świętego”.
Angielski: Saint's Bones
Fot. Tamorlan, Wikimedia Commons, CC BY-SA 3.0