Tapas

Hiszpańskie przekąski, podawane w barach jako dodatek do napojów. Wywodzą się z regionu Andaluzji.

Tapas serwowane są w wersji na zimno lub gorąco. W pierwszej kategorii największą popularnością cieszą się niewielkie kanapki z rozmaitym wkładem, mieszanki faszerowanych oliwek i sera, solone migdały czy patery z suszoną wędliną. Wśród przekąsek ciepłych prym wiodą przyrządzane na różne sposoby owoce morza, ryby, omlety, warzywne krokiety i przystawki mięsne (np. apetyczne klopsiki). Klasycznym tapas jest tortilla española, czyli odmiana omletu z jajek i ziemniaków. 

Fot. Ana Ulin, Wikimedia Commons, CC BY-SA 2.0

< sierpień 2012 >
Pn Wt Śr Cz Pi Sb Nd
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2