Garudhiya

Tradycyjna potrawa spożywana na Malediwach: bulion rybny o jasnej barwie, przygotowywany na bazie tuńczyka.

Do sporządzenia bulionu można wykorzystać także inne rodzaje ryb (m.in. wachę lub koryfenę), jednak klasyczna wersja dania bazuje na najpopularniejszym na Malediwach tuńczyku. Garudhiya serwowana jest zwyczajowo z ryżem, ale może być podawana także z indyjskim chlebkiem chapati. Istnieje szereg odmian potrawy – do bulionu często dodaje się (zależnie od smaku) mleczko kokosowe, chilli, bulwy taro, owoce drzewa chlebowego, liście curry lub cebulę, jednak tradycyjną wersję przyrządza się wyłącznie na bazie tuńczyka, wody i soli. Garudhiya jest podstawą innej popularnej na Malediwach potrawy – tzw. rihaakuru. 

Angielski: Maldives Tuna Soup
Fot. http://ccfoodtravel.com 


< sierpień 2012 >
Pn Wt Śr Cz Pi Sb Nd
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2