Bryndza

Biały ser z mleka owczego, produkowany m.in. w Polsce, Rumunii, Rosji, Austrii, Czechach oraz na Słowacji i Ukrainie. Odmiana podhalańska to pierwszy polski produkt tradycyjny, chroniony prawem UE.

Miękki, kruchy i bez skórki, wytwarzany tradycyjnymi metodami (najpierw kruszony, potem ubijany pięścią i dosalany, aż do uzyskania głatkiej masy serowej).  Jego nazwa pochodzi z języka wołoskiego (rum. brânză - "ser"). Obecnie bryndza produkowana jest na terenie całych Karpat. Polska odmiana - tzw. bryndza podhalańska - to jeden z najbardziej znanych serów tatrzańskich, wpisany  w 2007 r. na listę produktów tradycyjnych Unii Europejskiej.

Fot. Dezidor, Wikimedia Commons, CC BY 3.0

< sierpień 2012 >
Pn Wt Śr Cz Pi Sb Nd
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2