Cozonac

Słodki chleb na bazie mleka, cukru, jajek, masła i rodzynek, wypiekany tradycyjnie w krajach bałkańskich.

W Rumunii stanowi typowo świąteczny wypiek, w Bułagarii, Macedonii i Albanii przyrządzany jest na Wielkanoc. Rumuńczycy wypiekają cozonac w regionalnych odmianach, zawierających m.in. skórkę cytryny lub pomarańczy, wanilię czy orzechy laskowe. Najczęściej jednak do chleba dodaje się mieszankę orzechów włoskich, kakao, aromatu rumowego i rodzynek. Gotowy wypiek uzupełnia słodka posypka.

Fot. L.Kenzel, Wikimedia Commons, CC BY-SA 3.0

< sierpień 2012 >
Pn Wt Śr Cz Pi Sb Nd
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2