Ciorbă

Tradycyjna zupa-gulasz z Rumunii, przyrządzana w rozmaitych odmianach.

Zupa przyrządzana jest na bazie dowolnych warzyw i mięsa. Cierpki smak zawdzięcza kwaśnym dodatkom – zazwyczaj jest to cytryna lub sok z kiszonej kapusty. Wśród różnych wersji ciorby można wymienić m.in. zupę na bazie ziemniaków, buraków, mięsa wołowego lub wieprzowego, drobiu, ryb, flaków czy wątróbki. Istnieje także odmiana przyrządzana z kości oraz z dodatkiem mięsnych klopsów.

Fot. Kiril Kapustin, Wikimedia Commons, CC BY 2.5

< sierpień 2012 >
Pn Wt Śr Cz Pi Sb Nd
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2