Bruna bönor

Szwedzki produkt tradycyjny, chroniony prawem UE. Brązowa fasola z wyspy Olandii.

Występuje w czterech odmianach, odznaczających się delikatnym słodko-kwaśnym smakiem i jasnobrązową barwą. Fasolę Szwedzi serwują zwykle ze smażonymi plastrami solonej wieprzowiny lub kiełbasy falukorv. Bruna bönor produkowana jest w położonej przy południowo-wschodnim wybrzeżu Szwecji Olandii, w gminach Mörbylånga i Borgholm. W 2010 r. zarejestrowana jako szwedzki produkt tradycyjny, chroniony prawem UE.

Fot. Rasbak, Wikimedia Commons, CC BY-SA 3.0

< sierpień 2012 >
Pn Wt Śr Cz Pi Sb Nd
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2