Multe

Szwedzkie określenie maliny moroszki, będącej bazą popularnych przetworów.

Malina moroszka (Rubus chamaemorus) występuje powszechnie na terenie całej Skandynawii. Ma pomarańczowożółte, cierpkie w smaku owoce, wykorzystywane w popularnych wśród Szwedów dżemach, sokach i innych przetworach. Sezon zbiorów moroszki trwa w Szwecji od czerwca do połowy października i jest to jedna z najpowszechniejszych form dorywczego zarobku. W Polsce moroszka została wpisana do Czerwonej Księgi Roślin objętych ścisłą ochroną prawną.

Fot. Arnstein Rønning, Wikimedia Commons, CC BY-SA 3.0

< sierpień 2012 >
Pn Wt Śr Cz Pi Sb Nd
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2