Robert Makłowicz zawsze był dla mnie pionierem turystyki kulinarnej w Polsce. Oglądanie jego programów wiąże się z przeżywaniem wielkiego głodu zarówno tego kulinarnego jak i potrzeby podróżowania po świecie, czy nawet mniej znanych zakątkach Polski w poszukiwaniu nieznanych dotychczas smaków.
To właśnie Makłowicz pod koniec lat 90 wyjaśnił mi, że tuńczyk nie jest rybą tak małą, że pakują ją tylko do puszek… Na szczęście dziś stek z niego można dostać także w naszych supermarketach.
Jego „Podróże kulinarne Roberta Makłowicza” oraz nowszy cykl „Makłowicz w podróży”, który właśnie doliczył się 100 odcinków nie są zwykłymi programami z przepisami na niedzielny obiad. Sprzedają nam smak razem z historią, która się za nim kryje. Jak mówi sam Makłowicz jego najważniejszym przesłaniem jest to, że kuchnia JEST elementem kultury, o czym musimy pamiętać. Nie da się poznać świata i kultury innych krajów nie korzystając ze zmysłów smaku i węchu.
Turystyka kulinarna robi się w naszym kraju coraz bardziej popularna. Tworzą się stowarzyszenia i serwisy internetowe wspierające poszukiwanie nowych smaków. Biura podróży przygotowują specjalne oferty związane z wyjazdami kulinarnymi. Powstające gospodarstwa agroturystyczne oraz festiwale organizowane w różnych miastach próbują nam przedstawiać lokalne potrawy i tradycje.
Jako JedzJedz.pl także chcemy się wbić w ten nurt – przedstawić Wam ciekawe miejsca w Polsce i na świecie i mówić o smakach jakich możecie w nich doświadczyć. Jedźcie i Jedzcie!
Na koniec zapraszam do obejrzenia krótkiego wywiadu z Robertem Makłowiczem w
„Pytaniu na śniadanie”. Gratulujemy 13 lat w telewizji i życzymy co najmniej 13 kolejnych.