W środę, 4 grudnia, na listę niematerialnego dziedzictwa kultury UNESCO została wpisana japońska kuchnia – washoku.
Członkowie komitetu UNESCO – obradujący w stolicy Azerbejdżanu, Baku – docenili washoku za współtworzenie japońskiej tożsamości kulturowej, walory zdrowotne, wielopokoleniową tradycję przygotowywania potraw oraz korzystanie z naturalnych, sezonowych składników.
Oprócz washoku na listę niematerialnego dziedzictwa kultury UNESCO została wpisana m.in. dieta śródziemnomorska, gwatemalskie święto zbiorów kukurydzy oraz gruzińska tradycja wyrobu wina, przechowywanego w specjalnych glinianych dzbanach – tzw. kwewri.
Szczegóły:
Więcej na temat walorów kuchni i kultury żywieniowej Japończyków dowiecie się z książek Magdaleny Tomaszewskiej-Bolałek. Zachęcamy także do lektury ich recenzji, zamieszczonych na naszym portalu:
„Tradycje kulinarne Japonii”,
„Japońskie słodycze”.