Japońska kuchnia wpisana na listę UNESCO / 13.12.2013

W środę, 4 grudnia, na listę niematerialnego dziedzictwa kultury UNESCO została wpisana japońska kuchnia – washoku.

Członkowie komitetu UNESCO – obradujący w stolicy Azerbejdżanu, Baku – docenili washoku za współtworzenie japońskiej tożsamości kulturowej, walory zdrowotne, wielopokoleniową tradycję przygotowywania potraw oraz korzystanie z naturalnych, sezonowych składników. 
Oprócz washoku na listę niematerialnego dziedzictwa kultury UNESCO została wpisana m.in. dieta śródziemnomorska, gwatemalskie święto zbiorów kukurydzy oraz gruzińska tradycja wyrobu wina,  przechowywanego w specjalnych glinianych dzbanach – tzw. kwewri.

Szczegóły:

Więcej na temat walorów kuchni i kultury żywieniowej Japończyków dowiecie się z książek Magdaleny Tomaszewskiej-Bolałek. Zachęcamy także do lektury ich recenzji, zamieszczonych na naszym portalu: „Tradycje kulinarne Japonii”,  „Japońskie słodycze”.



< sierpień 2012 >
Pn Wt Śr Cz Pi Sb Nd
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2