29 października w Zakopanem odbyła się konferencja prasowa, promująca nowy produkt turystyczny regionu – szlak kulinarny Smaki Podhala.
Celem projektu jest stworzenie podhalańskiego szlaku kulinarnego. Do udziału w akcji organizatorzy zapraszają właścicieli restauracji, kawiarni i karczm, specjalizujących się w produktach lokalnych i tradycyjnych. W ramach planowanego szlaku zostanie wyłonionych 30 potraw regionalnych, serwowanych przez 30 wybranych restauratorów z Podtatrza. Lokale zgłoszone do projektu i zakwalifikowane przez kapitułę utworzą kulinarną ścieżkę podhalańskich smaków.
Na czele kapituły projektu Smaki Podhala stanął Robert Sowa – restaurator i wiceprezes Fundacji Klubu Szefów Kuchni, wielokrotny juror konkursów kulinarnych, autor książek kulinarnych, a także programów telewizyjnych i radiowych. Projekt jest współfinansowany z funduszy Szwajcarsko-Polskiego Programu Współpracy.