Caldo Verde

„Zielona zupa”, uchodząca za jedną z portugalskich potraw narodowych.

Tytułową barwę zawdzięcza dodatkowi jarmużu, czyli gatunku kapusty o charakterystycznych „kędzierzawych” liściach. To podstawowy składnik przepisu, w którym znajdziemy także ziemniaki, oliwę z oliwek, sól oraz opcjonalne dodatki: cebulę, czosnek i kawałki mięsa. W przypadku mięsnego wkładu, do zupy zazwyczaj wkraja się kawałki chouriço, tj. portugalskiej odmiany kiełbasy chorizo. Portugalczycy spożywają caldo verde podczas rozmaitych świąt i uroczystości rodzinnych, np. ślubów. 
Zupa występuje w licznych wariantach regionalnych, lecz pierwotnie wywodzi się z prowincji Minho (inaczej: Miño).

Fot. Kattusa24, Wikimedia Commons, CC-BY-SA-3.0

< sierpień 2012 >
Pn Wt Śr Cz Pi Sb Nd
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2