Mykyrokka

Tradycyjna fińska zupa z mieszaniny warzyw, mięsnych podrobów oraz klusek wyrabianych z mąki i krwi zwierzęcej.

W standardowym przepisie pojawiają się m.in. ziemniaki, cebula, kawałki tłustego mięsa, a także wołowe i wieprzowe podroby (przede wszystkim: nerki, wątroby i serca). Głównym składnikiem potrawy są natomiast myky – kluski wyrabiane z mąki jęczmiennej i krwi zwierzęcej, wymieszanej z podsmażoną cebulą i olejem. 
Zupa często jest wymiennie określana jako „tappaiskeitto”, czyli – w przybliżonym tłumaczeniu – „zupa rzeźnicka”. Nazwa wiąże się ze starym zwyczajem uboju bydła, stosowanym w fińskich gospodarstwach w okresie jesiennym. Resztki zwierzęcych podrobów, pozostałe po procesie produkcji wędlin, wykorzystywano wówczas do przyrządzenia wspomnianej zupy.  
Mykyrokka to kulinarna specjalność południowo-wschodniego regionu Finlandii – Sawonii.

Fot. Juha Kämäräinen, Wikimedia Commons, CC-BY-SA-3.0

< sierpień 2012 >
Pn Wt Śr Cz Pi Sb Nd
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2