W ramach piątej odsłony slowfoodowej akcji „Gęsina na św. Marcina” w dniach 9-11 listopada odbędzie się cykl imprez w Swołowie koło Słupska, Legionowie i Szczecinie.
Informacja prasowa:
Gęsina na św. Marcina
V odsłona
„Wesele Marcina – gęś i dzban wina”
Slowfoodowa akcja "Gęsina na św. Marcina" opiera się na współpracy z najlepszymi polskimi restauratorami, którzy od 8 listopada do 1 grudnia serwują przynajmniej trzy potrawy na bazie gęsiny. W tym roku do naszej akcji dołącza wino „Czerwone Świętomarcińskie” i „Białe Świętomarcińskie” z Winnicy Srebrna Góra z Krakowa. Wykaz wszystkich restauracji można znaleźć na stronie: www.gesina.pl
Wieczór marciński
Dzień świętego Marcina oznaczał oficjalne zakończenie roku gospodarskiego i był wolny od pracy w gospodarstwie. W tym dniu gospodarz organizował zabawę z tańcami, pieczoną gęsią i wróżbami. Nawiązując do tej staropolskiej tradycji polecamy Państwa uwadze również festiwale gęsiny w Swołowie koło Słupska, Legionowie oraz w Szczecinie.
"Na św. Marcina najlepsza pomorska gęsina".
Po raz drugi zapraszamy na festyn do Swołowa k. Słupska. Ta największa na Pomorzu impreza związana z tradycją spożywania gęsi, odbędzie się na terenie Zagrody Albrechta i tamtejszego skansenu. W dniach od 9 do 11 listopada na odwiedzających czekać będzie wiele smakołyków m.in. pierogi z gęsiną, pasztety z gęsi, galarety, brukwianka na gęsinie i wiele innych. Na terenie muzeum odbędzie się targ produktów wiejskich, podczas którego będzie można kupić przekąski, przetwory i wypieki. Podczas imprezy zagra Darłowska Orkiestra Dęta oraz kapela klezmerska SZTETL. O kuchni opartej na gęsinie opowiadać będzie Wojtek Radtke, szef Slow Food Pomorze.
"Na Święto Niepodległości w Legionowie gęś zagości"
11 listopada zapraszamy do Legionowa na kiermasz produktów z gęsiny, degustacje potraw z gęsi oraz produktów lokalnych z terenu powiatu legionowskiego. W sali widowiskowej Jakub Kuroń poprowadzi pokaz kulinarny, zaprezentują się również legionowscy restauratorzy i firmy kateringowe z terenu Mazowsza. Planowane jest ognisko oraz gotowanie "gęsiego pipka" pod okiem ekspertów. Najmłodsi uczestnicy będą mogli wziąć udział m.in. w konkursie wiedzy o wsi polskiej.
"Gęsina na św. Marcina w Szczecinie"
10 listopada o godz 14:00 w Park Hotelu w Szczecinie, tak jak w ubiegłym roku, odbędzie się konkurs na najlepszą potrawę z gęsiny w województwie Zachodnio - Pomorskim. Po konkursie planowane jest wspólne biesiadowanie.
Wszystkich zainteresowanych prosimy o kontakt z Andrzejem Buławskim, szefem Slow Food Szczecin: abulawski@wp.pl, tel: 601 286 531
Kontakt z mediami: Małgorzata Swaryczewska, malgorzata.swaryczewska@slowfood.pl, tel. 603 198 924