Tebirkes

Duńskie bułeczki maślane, wypiekane z ciasta drożdżowego i posypywane makiem.

Wypiek wywodzi się z XVIII-wiecznej Austrii i występuje w wielu wersjach smakowych: na słodko i na słono. Klasyczna odmiana wypełniona jest tzw.  remonce – duńskim kremem na bazie masła i cukru, niekiedy wzbogaconym dodatkiem marcepanu, cynamonu lub orzechów. Tebirkes można wypełnić także samym masłem, czekoladą, serem czy masą makową, bądź przyrządzić bez nadzienia. Ze względu na wysoką zawartość masła (ok. 70%), tebirkes są bardzo kaloryczne. 

Fot. cyclonebill, Wikimedia Commons, CC-BY-SA-2.0

< sierpień 2012 >
Pn Wt Śr Cz Pi Sb Nd
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2