Niemieckie świąteczne ciasto drożdżowe z dodatkiem suszonych i kandyzowanych owoców oraz bakalii, nadziewane masą marcepanową i posypane cukrem pudrem.
To najstarszy wypiek saksoński, datowany oficjalnie na pierwszą połowę XIV wieku. Christollen wypiekane jest z ciasta drożdżowego, w różnych wariantach: z dodatkiem migdałów (Mandelstollen), na bazie masła (Butterstollen), z nadzieniem marcepanowym (Persipanstollen), makiem (Mohnstollen) lub twarogiem (Quarkstollen). Najsłynniejszą odmianą ciasta jest jednak niewątpliwie wersja pochodząca z Drezna – tzw. Dresden Stollen – królująca niepodzielnie na miejscowym jarmarku świątecznym (równie słynnym Striezelmarkt). Drezdeński Stollen uzyskał w 1997 r. unijne oznaczenie GTS (Gwarantowana Tradycyjna Specjalność), a szczegółów jego receptury chroni blisko 150 lokalnych piekarni, uprawnionych do wypiekania ciasta. Co roku mieszkańcy Drezna zajadają bożonarodzeniową struclę w sobotę przed drugą niedzielą Adwentu, podczas specjalnego festiwalu – Stollenfest.
W Christstollen nie może zabraknąć słodkich dodatków – rodzynek, orzechów i suszonych owoców – namoczonych wcześniej w alkoholu (najczęściej rumie, względnie: brandy). Korzenny aromat nadają wypiekowi standardowe świąteczne przyprawy: gałka muszkatołowa, kardamon, goździki i cynamon.