Kazandibi

Tradycyjny turecki deser: gęsty, sztywny, mleczny pudding, pokryty z wierzchu skarmelizowaną skórką.

Kazandibi w dosłownym tłumaczeniu oznacza: „dno kotła”. Istnieją dwie wersje potrawy: klasyczny budyń na bazie mleka, cukru, mąki i ryżu, a także wersja mięsna – z dodatkiem rozdrobnionej piersi z kurczaka. 
W drugim przypadku podstawą deseru jest tavuk göğüsü, czyli turecki pudding z mleka i piersi z kurczaka, wymieszanych z cukrem i ryżem.

Fot. Maderibeyza, Wikimedia Commons, CC-BY-SA-3.0

< sierpień 2012 >
Pn Wt Śr Cz Pi Sb Nd
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2