Lokum (rachatłukum)

Tzw. „turecki przysmak” (Turkish Delight), nazywany także „rachatłukum” – rodzaj twardej, barwionej wodą różaną galaretki owocowej.

To najpopularniejsza odmiana tureckich słodyczy, występująca w różnych wariantach smakowych. Powstaje z cukru i skrobi pszennej lub mąki ziemniaczanej, a swój aromat zawdzięcza dodatkowi wody różanej (czasem także mięty lub wanilii). Do przygotowania lokum można wykorzystać np. migdały, orzechy, pistacje, a także różne gatunki owoców. Z wierzchu lokum posypywane jest zwykle cukrem pudrem lub wiórkami kokosowymi. 

Fot. Wikimedia Commons

< sierpień 2012 >
Pn Wt Śr Cz Pi Sb Nd
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2