Mantı

Tradycyjne tureckie pierożki z mięsem, przypominające ravioli lub tortellini. Popularne także w krajach kaukaskich i środkowej Azji.

Mantı zazwyczaj nadziewa się pikantnym farszem z mielonej jagnięciny lub wołowiny. W Turcji pierożki polewa się jogurtem i roztopionym masłem, a także posypuje zgniecionym czosnkiem i czerwoną papryką w proszku. Najpopularniejszą turecką odmianą dania jest Kayseri Mantisi, wywodzące się z miejscowości Kayseri (Cezarea Kapadocka). To maleńkie pierożki polane jogurtem i sosem na bazie oleju oraz pasty pomidorowej. Z wierzchu posypywane są także przyprawami. 
W Armenii mantı nadziewa się mieszanką mielonej jagnięciny, siekanej cebuli i przypraw. Pierożki najpierw podsmaża się na maśle, a potem gotuje lub dusi w bulionie na bazie pomidorów. Całość polewa się jogurtem i posypuje przyprawami.
Różne odmiany pierożków – m.in. z dodatkiem czarnego pieprzu, dyni, octu, ziemniaków, groszku i chilli – występują także w kuchni Azerbejdżanu, Kirgistanu, Kazachstanu i Afganistanu.

Fot. ekke vasli, Wikimedia Commons, CC-BY-2.0

< sierpień 2012 >
Pn Wt Śr Cz Pi Sb Nd
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2