Tradycyjne tureckie pierożki z mięsem, przypominające ravioli lub tortellini. Popularne także w krajach kaukaskich i środkowej Azji.
Mantı zazwyczaj nadziewa się pikantnym farszem z mielonej jagnięciny lub wołowiny. W Turcji pierożki polewa się jogurtem i roztopionym masłem, a także posypuje zgniecionym czosnkiem i czerwoną papryką w proszku. Najpopularniejszą turecką odmianą dania jest Kayseri Mantisi, wywodzące się z miejscowości Kayseri (Cezarea Kapadocka). To maleńkie pierożki polane jogurtem i sosem na bazie oleju oraz pasty pomidorowej. Z wierzchu posypywane są także przyprawami.
W Armenii mantı nadziewa się mieszanką mielonej jagnięciny, siekanej cebuli i przypraw. Pierożki najpierw podsmaża się na maśle, a potem gotuje lub dusi w bulionie na bazie pomidorów. Całość polewa się jogurtem i posypuje przyprawami.
Różne odmiany pierożków – m.in. z dodatkiem czarnego pieprzu, dyni, octu, ziemniaków, groszku i chilli – występują także w kuchni Azerbejdżanu, Kirgistanu, Kazachstanu i Afganistanu.
Fot. ekke vasli, Wikimedia Commons, CC-BY-2.0