Şiş Kebap

Odmiana tureckiego kebabu: szaszłyki z kawałków grillowanej jagnięciny, przekładanej pomidorami i papryką.

Mięso marynuje się w mieszance z oliwy, koncentratu pomidorowego, cebuli i przypraw, a następnie opieka – każdą stronę po 3-4 min. Potrawa serwowana jest zwykle z dodatkiem kaszy bulgur lub podłużnych kawałków tureckiego chleba typu pita, a także sezonowymi warzywami. 
Istnieją różne warianty Şiş Kebap: z bakłażanami, mięsem drobiowym lub rybami. Jagnięcinę można grillować także bez dodatku jakichkolwiek warzyw. 

Angielskie shish kebab
Fot. MCB, Wikimedia Commons, CC-BY-3.0

< sierpień 2012 >
Pn Wt Śr Cz Pi Sb Nd
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2