Cağ kebabı

Odmiana tureckiego kebabu: kawałki jagnięciny opiekane na obrotowym, poziomym rożnie.

Ta wersja dania wywodzi się prawdopodobnie z tureckiej prowincji Erzurum, a konkretnie dwóch miejscowości: Tortum i Oltu. Jest szczególnie popularna także w Bursie (region Anatolii). Od pozostałych odmian kebabu różni się metodą opiekania – kawałki mięsa smaży się na specjalnym poziomym rożnie, tzw. cağ. Wcześniej jagnięcina marynowana jest w jogurcie, czarnym pieprzu i pokrojonych cebulach.

Fot. Eaeeae, Wikimedia Commons, CC-BY-3.0

< sierpień 2012 >
Pn Wt Śr Cz Pi Sb Nd
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2