Döner kebab (kebap)

Tradycyjna potrawa kuchni tureckiej: kawałki cielęcego, wołowego lub jagnięcego mięsa, opiekanego na obrotowym rożnie.

To jeden z najpopularniejszych fast-food’ów, wywodzących się z kuchni bałkańskiej i bliskowschodniej. Rozpowszechniony w większości krajów Europy, występuje w rozmaitych odmianach. W wersji tradycyjnej podawany jest na talerzu jako osobne danie, lub na wynos – w chlebie typu pita, z dodatkiem sezonowych warzyw. To odpowiednik greckiego gyrosa i arabskiej szoarmy. 

Fot. Jan Rehschuh, Wikimedia Commons, CC-BY-3.0

< sierpień 2012 >
Pn Wt Śr Cz Pi Sb Nd
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2