Ciğ köfte

Tradycyjna potrawa kuchni tureckiej i armeńskiej: rodzaj tatara z surowego mięsa wołowego lub jagnięcego.

Wołowa wersja potrawy bazuje na mięsie mielonym, oddzielonym od ścięgien i tłuszczu. Często zastępuje się je jagnięciną, a całą potrawę – podawaną na zimno – wzbogaca dodatkiem kaszy bulgur, niekiedy także chlebem pita. Istnieją różne wersje dania, zawierające m.in. sos pomidorowy, sos tabasco, listki mięty, zieloną pietruszkę, cebulę lub szalotkę. 
W kuchni tureckiej Çiğ köfte jest jedną z najpopularniejszych meze, czyli przystawek. Tamtejsza wersja potrawy to mieszanka surowego i mielonego mięsa wołowego, ugniecionego z kaszą bulgur, pastą pieprzową, siekaną cebulą, pietruszką i przyprawami. Niekiedy danie zagęszcza się dodatkiem wody. Istnieje także wegetariańska odmiana Çiğ köfte.

Fot. Maderibeyza, Wikimedia Commons, CC-BY-SA-3.0

< sierpień 2012 >
Pn Wt Śr Cz Pi Sb Nd
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2