Burek (böreği)

Nadziewany placek z ciasta filo, popularny w krajach śródziemnomorskich, bałkańskich i arabskich.

Burek może być wypełniony nadzieniem mięsnym, warzywnym lub serowym. Z wyglądu przypomina naleśnika, przekrojonego na trójkątne porcje. Potrawa występuje w różnych odmianach m.in. w Albanii, Bułgarii, Macedonii i Kosowie. W krajach arabskich burek najczęściej wypełniany jest mielonym mięsem jagnięcym, a doprawiany – kurkumą, gałką muszkatołową i słodkimi dodatkami (rodzynki, migdały).
Z kolei w Turcji – skąd prawdopodobnie wywodzi się potrawa i jej nazwa (turecki czasownik bur- oznacza „zawijać”, „zakręcać”) – placek nadziewa się zwykle serem feta, ziemniakami i innymi warzywami (szpinak, pietruszka, kapusta), rzadziej mięsem mielonym. Najpopularniejsze odmiany dania to: Su böreği (burek wodny, wypiekany na patelni) oraz Sigara böreği (burek o kształcie cygara). Dostępne są także inne warianty smakowe – wśród sefardyjskich Żydów zamieszkujących Istambuł dominuje Paçanga böreği, wypełniony żółtym serem kaşar lub pastirmą (czyli turecką szynką dojrzewającą). W różnych regionach Turcji pojawiają się także burki wypełnione jagnięciną i zielonym groszkiem, masłem lub mlecznym puddingiem – muhallebi. Kurdowie spożywają burek w wersji słodkiej (tzw. Kürt böreği), pozbawionej nadzienia i posypanej cukrem pudrem. 

Angielski: Börek
Fot. Maderibeyza, Wikimedia Commons, CC-BY-SA-3.0

< sierpień 2012 >
Pn Wt Śr Cz Pi Sb Nd
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2