Gueuze

Belgijskie piwo typu lambicznego, warzone m.in. przez brukselski browar Cantillon.

Oryginalny Geuze jest trudno dostępny na rynku, ze względu na specyficzny sposób produkcji. Piwo powstaje poprzez zmieszanie kilku roczników lambica, czyli piwa tzw. fermentacji spontanicznej (zachodzącej za pomocą szczepów dzikich drożdży). 
Do produkcji Geuze stosuje się lambic stary – gwarantujący odpowiedni aromat i smak – oraz młody, dostarczający cukier potrzebny do fermentacji. Po zmieszaniu obu odmian Geuze fermentuje w butelkach „szampanówkach”.
Geuze bywa wymieniany jako kandydat do unijnego oznaczenia „Gwarantowanej Tradycyjnej Specjalności”. Jest chroniony belgijskim (od 1965 r.) i europejskim (od 1992 r.) prawem.

Fot. Dirk Van Esbroeck, Wikimedia Commons, CC-BY-SA-3.0

< sierpień 2012 >
Pn Wt Śr Cz Pi Sb Nd
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2