Gaufre

Gofry, czyli „kratkowane” wafle z ciasta – znane i spożywane w większości państw północnoeuropejskich. Wywodzą się z belgijsko-holenderskiej krainy Brabancja.

Gofry przyrządza się zwykle z mąki pszennej, cukru, jajek, wody lub innej cieczy (np. mleka, maślanki czy topionego masła), niekiedy z dodatkiem przypraw (np. wanilii czy cynamonu). Występują w różnych wariantach smakowych, przede wszystkim w Belgii, Holandii, Skandynawii i Stanach Zjednoczonych. 
Najpopularniejszą belgijską wersją gofrów są tzw. Gaufre de Liège, wytwarzane od XVIII w. w regionie Walonii. Mają zaokrąglony kształt, a z wierzchu posypywane są cukrem, który karmelizuje się podczas pieczenia. Różnią się od prostokątnych gofrów brukselskich, przyrządzanych na zakwasie drożdżowym lub białkach, a z wierzchu dekorowanych – podobnie jak w Polsce – cukrem pudrem, bitą śmietaną lub owocami. 

Fot. Wikimedia Commons

< sierpień 2012 >
Pn Wt Śr Cz Pi Sb Nd
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2