Mitraillette

Belgijski fast-food: mini-bagietka ze smażonym mięsem, frytkami i sosem.

Do kanapki można użyć różnych rodzajów mięsa, takich jak: kiełbasa, stek, burger lub holenderska kiełbaska frikandel. Do mitraillette dodaje się także dowolny rodzaj sosu, np. majonezowy, czosnkowy, andaluzyjski, bearneński lub zwykły ketchup. 
Klasyczna wersja potrawy bazuje wyłącznie na pieczywie i plastrze mięsa polanego sosem. Obecnie coraz częściej wzbogaca się jednak przekąskę o sałatkę z surowych warzyw: marchewki, pomidora czy sałaty. Niektóre bary i smażalnie serwują mitraillette z dodatkiem sera i kapusty.
Mitraillette wywodzi się prawdopodobnie z Brukseli, jest popularna także we francuskojęzycznym regionie Walonii (południowa część Belgii) oraz we francuskiej prowincji Nord-Pas-de-Calais.

Fot. Renatus, Wikimedia Commons, CC-BY-SA-3.0

< sierpień 2012 >
Pn Wt Śr Cz Pi Sb Nd
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2