Waterzooi

Belgijska zupa rybna z dodatkiem bulionu warzywnego i ziół, mieszana z żółtkiem i zagęszczana śmietaną.

Waterzooi wywodzi się z kuchni flamandzkiej, a nazwa dania w języku niderlandzkim oznacza „gotować”, „wrzeć”.
Potrawa po raz pierwszy pojawiła się w średniowieczu w stolicy Flandrii – Gandawie – zlokalizowanej w północno-zachodniej części Belgii. Pierwotnie zupa była przyrządzana z ryb, w późniejszym okresie zaczęto stopniowo zastępować je mięsem drobiowym. 
Obecnie waterzooi istnieje w wielu wersjach, m.in. z dodatkiem kurczaka (tzw. Kippenwaterzooi) i rozmaitych warzyw (marchewka, cebula, seler, por, ziemniaki). Najczęściej do zupy dodaje się jednak ryby – węgorze, szczupaki, karpie, okonie lub turboty. Niezmiennymi składnikami potrawy są natomiast żółtko i śmietana. 

Fot. ayustety, Wikimedia Commons, CC-BY-SA-2.0

< sierpień 2012 >
Pn Wt Śr Cz Pi Sb Nd
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2