Moules-frites

Danie kuchni belgijskiej: małże z frytkami, zwykle serwowane w osobnych naczyniach.

W zależności od sposobu przyrządzenia małży, istnieją różne warianty potrawy. Zgodnie z najpopularniejszym przepisem skorupiaki marynuje się w białym winie, z dodatkiem szalotki i masła (tzw. moules marinières). Bulion można także zagęścić mąką i śmietaną (moules à la crème), a zamiast wina dodać piwo (moules à la bière) lub czosnek (moules à l'ail). W Brukseli serwuje się natomiast surowe małże w sosie cytrynowo-musztardowym (moules parquées). 
Potrawa jest popularna także we Francji, ale pierwotnie wywodzi się z Belgii. Standardowa porcja w restauracjach zawiera ok. pół kg małży.

Fot. dennis and aimee jonez, Wikimedia Commons, CC-BY-SA-2.0

< sierpień 2012 >
Pn Wt Śr Cz Pi Sb Nd
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2