Encyklopedia kulinarna

Sachertorte

Wiedeński tort czekoladowy przekładany marmoladą morelową i oblany polewą czekoladową.

czytaj więcej...

Saganaki

Danie kuchni greckiej: przystawka ze smażonego sera.

czytaj więcej...

Sake

Japoński napój alkoholowy produkowany z ryżu. Zawiera od czternastu do dwudziestu procent alkoholu.

czytaj więcej...

Salade liégeoise

Belgijska sałatka z zielonej fasolki szparagowej, ziemniaków i boczku. Podawana na ciepło, najczęściej w okresie zimowym.

czytaj więcej...

Salată de cartofi tărănească

Rumuńska sałatka ziemniaczana.

czytaj więcej...

Salată de vinete

Rumuńska sałatka z upieczonych w piekarniku wraz ze skórką, obranych i pokrojonych bakłażanów, cebuli, czosnku, natki pietruszki, oleju słonecznikowego, octu winnego i soli.

czytaj więcej...

Salsiz

Produkt szwajcarski: pikantne suche kiełbaski, nieco przypominające salami.

czytaj więcej...

Saltimbocca alla Romana

Sznycel po rzymsku z szynką i szałwią.

czytaj więcej...

Sarmale

Rumuńskie gołąbki, przygotowywane z mielonego mięsa, zawiniętego w liście winorośli lub kapusty.

czytaj więcej...

Sashimi

Sposób serwowania japońskich ryb i owoców morza, krojonych najczęściej w kostkę lub płatki, z dodatkiem przypraw.

czytaj więcej...

Satay

Malajski szaszłyk, skomponowany z surowych warzyw, owoców morza lub mięsa.

czytaj więcej...

Sauerlunge

Danie bawarskie: płucka serwowane na kwaśno.

czytaj więcej...

Sękacz

To rdzennie tatarskie ciasto biszkoptowe, z widocznymi w przekroju ciemnymi warstwami. Pieczone jest na specjalnym obrotowym rożnie, stąd powstałe w efekcie obracania charakterystyczne „sęki”.

czytaj więcej...

Semifeddo

Mocno zmrożony włoski deser, podobny do lodów, przygotowywany z serka mascarpone, czekolady, migdałów, śmietany i owoców. Może być przekładany biszkoptami.

czytaj więcej...

Semmelknödel

Bawarskie knedle, przygotowywane z czerstwych bułek, mleka jaj i dowolnych dodatków.

czytaj więcej...

Ser jabłkowy (obuolių sūris)

Litewska przekąska, przygotowywana z kwaśnych jabłek, cukru i cynamonu.

czytaj więcej...

Sheftalia

Potrawa cypryjska: grillowane lub smażone kiełbaski z siekanego mięsa wieprzowego, doprawione ziołami i owinięte w tzw. „panna” – cienkie płaty zwierzęcego tłuszczu.

czytaj więcej...

Şiş Kebap

Odmiana tureckiego kebabu: szaszłyki z kawałków grillowanej jagnięciny, przekładanej pomidorami i papryką.

czytaj więcej...

Sissi Taler

Austriackie czekoladki z morelowym marcepanem i truflowym kremem, powstałe na cześć cesarzowej Sissi.

czytaj więcej...

Skånsk spettekaka

Szwedzki produkt tradycyjny, chroniony prawem UE. Kruchy deser z jajek, mączki ziemniaczanej i cukru, uformowany na kształt wieży. Lokalny przysmak regionu Skania.

czytaj więcej...

Skilandis

Inaczej Kindziuk, tradycyjna litewska wędlina, lekko kwaskowata, przyprawiona dużą ilością pieprzu

czytaj więcej...

Śledź po kaszubsku

Regionalna potrawa kuchni kaszubskiej, podawana zwyczajowo w wieczór wigilijny. To zawijane śledzie w octowej marynacie, układane warstwami z cebulą i sosem na bazie koncentratu pomidorowego oraz pikantnego ketchupu.

czytaj więcej...

Śliszki

Tradycyjna wigilijna potrawa ze Śląska Opolskiego. Nazwa odnosi się do dwóch rodzajów produktów: drożdżowych bułeczek z nadzieniem makowym oraz słodkich klusek na bazie twarogu.

czytaj więcej...

Smörgåstårta

Szwedzki tort kanapkowy, podawany na zimno, z różnorodnym nadzieniem.

czytaj więcej...

Smørrebrød

Tradycyjna duńska przekąska: kanapka z ciemnego chleba żytniego (rugbrød) z masłem i różnymi dodatkami. Jedzona nożem i widelcem.

czytaj więcej...

Soave

Weneckie wino białe.

czytaj więcej...

Soda farls

Placki sodowe pieczone z pszennej mąki z wodą sodową i maślanką. Najczęściej serwowane jako element śniadania w Irlandii Północnej.

czytaj więcej...

Sol over Gudhjem

Duńska odmiana Smørrebrød: kanapka ciemnego żytniego chleba, posmarowana masłem, podawana z wędzonym filetem śledziowym na gorąco, surowym żółtkiem jajka, rzodkiewką i szczypiorkiem.

czytaj więcej...

Solanka (soljanka)

Potrawa kuchni wschodniej: tradycyjna, gęsta zupa chłopska, gotowana na rybnym, mięsnym lub grzybowym wywarze.

czytaj więcej...

Sopa a la criolla

Peruwiańska gęsta zupa na bazie wołowiny, jajka, mleka i warzyw, podawana z makaronem. Bardzo lekko doprawiona.

czytaj więcej...

Sopa de ajo (sopa castellana)

Kastylijska zupa czosnkowa, z dodatkiem grzanek z czerstwego chleba i mielonej papryki.

czytaj więcej...

Soupe au Pistou

Prowansalska zupa warzywna z bazyliową pastą pistou.

czytaj więcej...

Soushoukou

Cypryjski deser – nawleczone na nitkę migdały, zanurzone w melasie gronowej i wodzie różanej.

czytaj więcej...

Souvlaki

Popularne danie kuchni greckiej: pieczone na ruszcie kawałki mięsa (wieprzowego, drobiowego, baraniego i in.), nadziewane na szpadkę, podawane na talerzu lub w placku pita.

czytaj więcej...

Spaghetti

Długi, cieńki makaron o cylindrycznym przekroju pochodzenia włoskiego.

czytaj więcej...

Spaghetti al Nero di seppia

Sycylijska pasta z owocami morza, zabarwiona czarnym atramentem z kałamarnic.

czytaj więcej...

Spaghetti all’amatriciana

Włoskie danie makaronowe, będące połączeniem guanciale, sera pecorino romano i pomidorów.

czytaj więcej...

Spaghetti alla carbonara

Włoskie danie makaronowe z boczkiem zwanym pancetta, z dodatkiem jajek, sera pecorino romano i czarnego pieprzu.

czytaj więcej...

Spaghetti alla Norma

Sycylijska pasta z dodatkiem sosu z bakłażanów, posypana lokalną wędzoną ricottą.

czytaj więcej...

Spaghetti bolognese

Włoskie danie makaronowe z mielonym mięsem w sosie pomidorowym, z dodatkiem parmezanu.

czytaj więcej...

Spaghettoni

To grubsza wersja klasycznego makaronu spaghetti. Jego gotowanie trwa dłużej.

czytaj więcej...

Spandauer

Odmiana niemieckiej okrągłej drożdżówki o zawiniętych brzegach, z centralnie umieszczonym nadzieniem.

czytaj więcej...

Spaten

Marka bawarskiego piwa, produkowana przez monachijski browar Spaten-Franziskaner-Bräu.

czytaj więcej...

Speck

Tyrolska szynka wieprzowa, peklowana w soli, pieprzu, owocach jałowca i liściach laurowych, a następnie odpowiednio wędzona.

czytaj więcej...

Speculaas

Rodzaj holenderskiego i belgijskiego piernika, wypiekanego z białej mąki, brązowego cukru, masła i przypraw.

czytaj więcej...

Spekáčky

Czeska odmiana grubej kiełbasy z kawałkami słoniny (z cz. Špek = słonina). Przyrządza się z niej utopenec, czyli marynowane serdelki.

czytaj więcej...

Spießbraten

Danie kuchni bawarskiej. Rolady z boczku, podawane w towarzystwie sosu pieczeniowego.

czytaj więcej...

Springerle

Niemieckie anyżowe ciastka, spożywane w okresie Bożego Narodzenia.

czytaj więcej...

Stamppot

Danie holenderskie: gotowane ziemniaki z dodatkiem warzyw, stłuczone na purée, serwowane z mocno wysmażonym boczkiem.

czytaj więcej...

Starka

Litewska, tradycyjna wódka zbożowa.

czytaj więcej...

Stjerneskud

Duńska kanapka z chleba żytniego, krewetek, smażonych filetów rybnych, często także kawioru i ogórka zielonego. Odmiana popularnego smørrebrød.

czytaj więcej...

Stroopwafels

Jeden z najpopularniejszych holenderskich wypieków: okrągłe wafle przekładane karmelowym nadzieniem na bazie syropu, brązowego cukru i masła.

czytaj więcej...

Strucla

Ciasto drożdżowe o podłużnym kształcie, zawijane z rozmaitym nadzieniem (np. makiem, serem, powidłami, masą owocową itp.).

czytaj więcej...

Strząska

Tradycyjna małopolska potrawa wielkanocna – zwarta masa z pokrojonych świątecznych wędlin oraz jajek z dodatkiem utartego chrzanu i przypraw.

czytaj więcej...

Stuletnie jaja

Przysmak kuchni chińskiej: barwione jajka, konserwowane w mieszaninie gliny, popiołu, soli i soku z cytryny - aż do uzyskania ciemnej barwy i galaretowatej konsystencji.

czytaj więcej...

Sucuk (sujuk)

Turecka pikantna kiełbasa z mielonej wołowiny, popularna na Bałkanach, w Azji Środkowej i krajach Środkowego Wschodu.

czytaj więcej...

Suikerbrood

Holenderska przekąska z Hagi: drożdżowy chleb z cukrem.

czytaj więcej...

Suktinis

Litewski miód pitny.

czytaj więcej...

Supa trachanas 

Popularna cypryjska zupa z dodatkiem sera halloumi, przypominająca owsiankę.

czytaj więcej...

Šurlice

Podłużne kluski podawane z gulaszem lub owocami morza.

czytaj więcej...

Surströmming

Tradycyjne danie kuchni szwedzkiej: kiszony śledź bałtycki, sprzedawany w puszkach.

czytaj więcej...

Sütlaç

Turecki budyń ryżowy, przyrządzany z mleka, ryżu i mąki ziemniaczanej. Całość doprawia się do smaku cukrem i wanilią, a z wierzchy posypuje np. cynamonem lub siekanymi orzechami.

czytaj więcej...


Svecia

Szwedzki produkt tradycyjny, chroniony prawem UE. Ser półtwardy o kremowej konstystencji i lekko kwaskowym smaku.

czytaj więcej...

Svijany

Czeski browar w miejscowości Svijany, w kraju libereckim.

czytaj więcej...

Svilpikai

Litewskie smażone kopytka.

czytaj więcej...

Svyturys

Rodzaj litewskiego piwa.

czytaj więcej...

Swan

Rodzaj australijskiego piwa.

czytaj więcej...

Święcelnik (murzin)

Tradycyjna śląska potrawa wielkanocna – drożdżowe ciasto faszerowane kawałkami wędzonych wędlin.

czytaj więcej...

Syrop klonowy

Kanadyjski specjał, o bursztynowym kolorze i lekko "przydymionym" smaku, otrzymywany poprzez odparowanie wody z soku pobieranego z pnia klonu. Idealny do deserów.

czytaj więcej...

Szegedinsky gulasz

Danie kuchni Słowackiej - gulasz z wieprzowiny, kiszonej kapusty i kwaśniej śmietany.

czytaj więcej...

Szynka bajońska (jambon de Bayonne)

Podsuszana dojrzewająca szynka wieprzowa. Produkowana w miejscowości Bayonne.

czytaj więcej...

< sierpień 2012 >
Pn Wt Śr Cz Pi Sb Nd
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2