Reblochon

Francuski ser produkowany w alpejskim departamencie Górnej Sabaudii.

Reblochon jest wytwarzany od XVI w. Powstaje z surowego mleka krowiego – stąd nazwa produktu (od re-blocher, czyli „drugi udój”). Jest serem półmiękkim, o giętkiej konsystencji i lekko orzechowym smaku. Dojrzewa od 5 do 6 tygodni. To podstawowy składnik popularnej alpejskiej potrawy: tartifletteReblochon posiada odznaczenie AOC, czyli apelację określającą dokładny obszar produkcji (w tym wypadku: Górna Sabaudia) oraz gwarantującą wysoką jakość wyrobu. 

Fot. Myrabella, Wikimedia Commons, CC-BY-SA-3.0

< sierpień 2012 >
Pn Wt Śr Cz Pi Sb Nd
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2