Bolo de rei

Portugalska odmiana popularnego Ciasta Trzech Króli, zapiekana z nasionkiem bobu.

To tradycyjny portugalski przysmak, przyrządzany z okazji święta Trzech Króli. Wypiekany jest z miękkiego białego ciasta z dodatkiem rodzynek i orzechów. Często ma kształt okrągłej obręczy, przypominającej królewską koronę. Z wierzchu zdobiony jest kandyzowanymi i suszonymi owocami.
Wewnątrz ciasta, zgodnie z tradycją, zapiekane jest ziarenko bobu. Przesąd głosi, że ten, kto je znajdzie, będzie musiał zapłacić za bolo de rei w przyszłym roku. 

Fot. Comte0, Wikimedia Commons, CC BY-SA 3.0

< sierpień 2012 >
Pn Wt Śr Cz Pi Sb Nd
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2