Feuerzangenbowle

Tradycyjny niemiecki napój „zimowy” – gorący poncz na bazie czerwonego wytrawnego wina, z dodatkiem goździków, cynamonu, anyżu, skórek cytrusowych, soku cytrynowego lub pomarańczowego, likieru wiśniowego i czarnej herbaty.

Nazwa koktajlu nawiązuje do specyficznego sposobu przyrządzania – Feuerzangenbowle podgrzewa się w specjalnym naczyniu, wyposażonym w żaroodporne szczypce, tzw. Feuerzange. Umieszcza się na nich kostkę cukru nasączoną rumem, a następnie podpala. Skarmelizowany cukier ścieka do podgrzewanego w naczyniu wina z kawałkami owoców, nadając wspaniały aromat i specyficzny posmak. 
Feuerzangenbowle przyrządzany jest zwłaszcza w okresie Bożego Narodzenia i Sylwestra.

Fot. Kore Nordmann, Wikimedia Commons, CC BY-SA 3.0


< sierpień 2012 >
Pn Wt Śr Cz Pi Sb Nd
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2