Poznański rogal o kształcie półksiężyca, wypiekany z ciasta półfrancuskiego, nadziewany masą z białego maku, posmarowany pomadą i posypany rozdrobnionymi orzechami. W 2008 r. zarejestrowany przez Komisję Europejską jako Chronione Oznaczenie Geograficzne.
Rogal świętomarciński wypiekany jest przede wszystkim w Poznaniu (także w całym powiecie poznańskim oraz 25 innych powiatach województwa wielkopolskiego). Tradycyjnie spożywa się go w dniu imienin św. Marcina, tj. 11 listopada. Wówczas na głównej arterii Poznania odbywa się uroczysty korowód, obok ulicznych zabaw, wystaw i kiermaszu. 11 listopada poznańscy cukiernicy sprzedają średnio 250 ton wypieku.
Podstawowym składnikiem rogala świętomarcińskiego jest biały mak, z którego przygotowuje się nadzienie (z dodatkiem aromatu migdałowego, okruchów ciasta biszkoptowego, masy jajowej, margaryny, rodzynek, orzechów oraz kandyzowanych owoców). Rogal wypiekany jest z ciasta drożdżowego, półfrancuskiego, z charakterystycznym „listkowaniem” (tj. zwijanego w warstwy przekładane masą makową).
30 października 2008 r. rozporządzeniem KE rogal został wpisany do rejestru chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych w Unii Europejskiej. Zgodnie unijnymi zaleceniami, wypiek sprzedawany w opakowaniach musi zawierać na etykiecie odpowiednie oznaczenie.
Rogal wypiekany jest w Poznaniu i okolicach od co najmniej 150 lat. W skali rocznej sprzedaż wyrobu wynosi blisko 500 ton.
Angielski: St. Martin’s Croissant
Fot. Radomil, Wikimedia Commons, GFDL-1.2