Buñuelos de Viento

Słodki przysmak z Hiszpanii: pszenne pączki o kulistym kształcie, wypełnione rozmaitym nadzieniem.

Produkowane w Madrycie, sprzedawane są tradycyjnie podczas uroczystości Wszystkich Świętych. Mogą być nadziewane różnymi kremami, czekoladą lub bitą śmietaną. Buñuelos są niewielkie, ich średnica nie przekracza 3 cm. Określenie viento („wiatr”) to aluzja do kształtu pączka – podczas smażenia w oleju masa „puchnie”, zwiększając dwukrotnie swoją objętość.

Angielski: Wind Fritters
Fot. Tamorlan, Wikimedia Commons, CC BY-SA 3.0

< sierpień 2012 >
Pn Wt Śr Cz Pi Sb Nd
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2